SUPERCONDUCTORS



Mireu el v'ideo de l-enllac que explica el fenomen de la superconducci'o

https://www.youtube.com/watch?v=x9Ua3INnBcA&list=PL9lMRix7QYsUjuToNWocLKpY91i7yhwl7&index=17

i busqueu un material que s-utilitzi actualment com a superconductor i expliqueu/ne l-aplicaci'o.


Comentaris

  1. El niobi (Nb) és un metall de transició superconductor. És dúctil, tou, gris i poc abundant. I gràcies a aquest material, a la dècada dels 60, va ser possible la creació del primer cable superconductor, el qual, més endavant, faria possible la construcció de bobines superconductores amb aplicacions molt diverses.
    Ariadna Arévalo Villalobos.

    ResponElimina
  2. El titani (Ti) és un metall de transició que pot actuar com a superconductor. És abundant en l'escorça terrestre, el podem trobar en forma d'òxid, en l'escòria de certs minerals de ferro i en cendres d'animals i plantes. És de color gris fosc, té una gran duresa, és resistent a la corrosió i té unes propietats físiques semblants a les de l'acer. Aquest material superconductor s'usa en la fabricació d'equips per a la indústria química i, aliat amb el ferro i altres metalls, s'empra en la indústria aeronàutica i aeroespacial. També ha fet possible, de la mateixa manera que el niobi (Nb), la construcció de bobines superconductores.

    Judit Juiz Muñoz

    ResponElimina
  3. El mercuri (Hg) és un element químic amb un nombre atòmic de 80, un pes atòmic de 200,59 i el seu punt de fusió és de -38,87ºC. És un metall noble i també un superconductor que té la característica de ser un líquid blanc platejat a temperatura ambient.

    Algunes de les aplicacions més comuns del mercuri elemental són: l'extracció d'or i plata de les mines, auxiliar en la producció de químics de clor-àlcali, en manòmetres (mesuren i controlen la pressió), en termòmetres (per mesurar la temperatura), en interruptors elèctrics i electrònics, en llums fluorescents, en amalgames dentals (aliat amb altres metalls).

    Mireia Nicolau Retamero

    ResponElimina
  4. El Seleni és un material superconductor sota condicions d'alta pressió.
    Es podria utilitzar en la generació d'energia elèctrica a partir d'energia mecànica. L'ús d'imans amb una bobina superconductora fa que disminueixi el pes i les pèrdues d'energia, fent-ho molt més eficient.

    ResponElimina
  5. El Tecneci (Tc) és un element químic de nombre atòmic 43 situat al grup 7 de la taula periòdica.
    És un metall de transició, gris platejat i radioactiu. S'obté de forma sintètica, ja que és molt difícil trobar-lo a la natura perquè no té isòtops i només es troba a l'univers. És un excel·lent superconductor a temperatures per sota dels 11K

    Judith Mohino

    ResponElimina
  6. Júlia
    El plom (Pb) és un metall pesat de densitat relativa o gravetat específica 11,4 a 16 ° C, de color platejat amb to blavós, que s'entela per adquirir un color gris mat. És flexible, inelàstic i es fon amb facilitat. La seva fusió es produeix a 327,4 ° C i bull a 1725 ° C.
    El plom és un superconductor amb una temperatura crítica de 7,2ºK. Encara que tals superconductors poden conduir corrents amb resistència zero, la seva utilitat està limitada a causa dels baixos camps magnètics crítics. Per sobre d'una determinada corrent, el camp magnètic creat pel corrent, impulsa a el material a un estat normal de resistivitat.

    A causa de les seves propietats Mecàniques pobres, l'plom no te gairebe cap aplicación estructural. Però això no vol dir que la indústria no en faci a un ampli ús. El plom té, avui en dia, moltes aplicacions, des de bateries, fins a barreres acústiques, passant per recobriments de cables ...

    ResponElimina
  7. L'alumini és un metall post-transició i un superconductor convencional, amb nombre atòmic 14 i amb una temperatura crítica de -271,81º, tot i ser superconductor la temperatura és bastant baixa i en comparació amb els cuprats per exemple és menys útil degut a aquesta temperatura.

    En l'escorça terrestre l'alumini és el metall més abundant i el trobem molt comunament en el nostre entorn. Això no és només degut a la seva abundància sinó també a les seves característiques com la mal·leabilitat i ductilitat. Exemples del seu ús és el paper d'alumini, telescopis i miralls, i amb aliatges també el trobem en el muntatge d'avions i peces de motors.

    Sergio Lence

    ResponElimina
  8. L'Estany és un element químic de símbol Sn I nombre atòmic 50.Esta situat al grupo 10 de la taula periòdica i és un superconductor.

    De l'Estany es coneixen 10 isòtops estables. S'utilitza com a protector del ferro i l'acer, disminueix la fragilitat dels vidres, s'utilitza en diverses aleacions I s'utilitza com a material d'ajuda en soldadura blanca.

    Té una densitat de 7365kg/m³,una temperatura de fusió de 232 graus centígrads i una temperatura d'ebullició de 2602 graus centígrads. Té una estructura tetragonal.

    Alex Albarracín

    ResponElimina
  9. El beril·li (Be) és un element químic, de nombre atòmic 4, superconductor. És de color gris, dur, lleuger, trencadís i no magnètic. Aquest element s’utilitza com un element d’aliatge en el coure amb una gran varietat d’aplicacions, com per eines d’ús en entorns perillosos on hi ha gasos inflamables, ja que o produeix espurnes al colpejar; també per dispositius com giroscopis, equips informàtics, etc.; En el diagnòstic amb rajos X s'usen primes làmines de beril·li per filtrar la radiació visible, així com per a la reproducció de circuits integrats; moderador de neutrons en reactors nuclears; i l'òxid de beril·li s'empra quan és necessària una elevada conductivitat tèrmica i propietats mecàniques, punt de fusió elevat i aïllament elèctric.

    Laura Aragay Cama

    ResponElimina
  10. El rodi és superconductor i un element químic de nombre atòmic 45 situat en el grup 9 de la taula periòdica dels elements. El seu símbol és Rh. És un metall de transició, poc abundant, del grup de l'platí. Es troba normalment en mines de platí i s'empra com a catalitzador en alguns aliatges de platí.

    Eric Ferreira

    ResponElimina
  11. Gràcies a tots els que heu contestat!

    El que utilitzen al vídeo és un superconductor que conté itri (Y, metall de transició de Z = 39) i que té una temperatura crítica de -75ºC!! són 198K!! per això s'anomena superconductor d'alta temperatura.

    El rècord actual de temperatura crítica d'un superconductor és de 250 K, és a dir, -23ºC. Podeu consultar la notícia al següent enllaç en què uns investigadors espanyols demostren que l'hidrur de lantani LaH10 pot ser superconductor a pràcticament temperatura ambient i a pressions molt menors de les que s'havien predit anteriorment, plantejant que sigui possible aviat tenir propietats superconductores en condicions normals. L'estudi es va publicar el 7 de febrer d'enguany a la prestigiosa revista Nature.

    Notícia:
    http://www.madrimasd.org/notiweb/noticias/las-fluctuaciones-cuanticas-sostienen-superconductor-record

    Article:
    https://www.nature.com/articles/s41586-020-1955-z

    Els cuprats tenen temperatures crítiques elevades. Per exemple el YBa2Cu3O7, un dels primers cuprats superconductors que es van descobrir, té una Tc de 92 K (-181ºC) i els cuprats basats en mercuri arriben a temperatures crítiques superiors a 130 K (-143ºC). Els fulerens, compostos formats únicament d'àtoms de carboni, també són usats com a superconductors.

    ResponElimina
  12. El disulfur de Molibdè és un compost (MoS2) que ha atret molta atenció recentment ja que es creu que pot jugar un paper molt rellevant en l'electrònica del futur, substituint o complementant al silici. Al desembre de 2012 es va descobrir que quan s'afegien portadors a aquest material mitjançant un camp elèctric molt fort es tornava superconductor.

    ResponElimina
  13. Podeu veure un resum dels elements i compostos superconductors aquí:
    http://superconductivitat.blogspot.com/2007/05/432-llista-de-superconductors.html

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada