CORONAVIRUS



https://www.compoundchem.com/2020/03/19/covid-19-testing/


https://www.compoundchem.com/2020/03/04/hand-sanitisers/

Entreu a aquests enllaços i llegiu-ne la informació. Després responeu a aquestes preguntes:

1) D'on s'agafa la mostra del pacient per fer el test de coronavirus?

2) Quin enzim transforma l'ARN del virus amb ADN?

3) Quin tipus de molècules s'uneixen a l'ADN del virus?

4) Quins tipus de test permeten dir si un pacient ha patit coronavirus i ja se n'ha recuperat?

5) Quina funció fa el peròxid d'hidrogen (H2O2 o aigua oxigenada) en els desinfectants de mans?

6) Què passa amb les proteïnes en presència d'alcohol?

7) Els netejadors de mans que no contenen alcohol són efectius?

8) Els netejadors de mans amb alcohol són efectius?

9) Quina diferència hi ha entre un virus i un bacteri?

Finalment, enllaço un vídeo explicatiu sobre les característiques dels virus amb embolcall i sense. Responeu la pregunta 10.





10) Quines diferències hi ha entre els dos tipus? De quin tipus és el coronavirus?

Comentaris

  1. 1) D'on s'agafa la mostra del pacient per fer el test de coronavirus?

    Primer, es pren un hisop, generalment del nas de l'pacient o de la part posterior del seu coll. El hisop es col·loca en un contenidor segur i s'envia a un laboratori per a la seva posterior anàlisi. L'anàlisi s'ha de fer dins d'un marge de dies de la presa de la mostra.

    L'ADN constitueix el nostre material genètic i el d'alguns tipus de virus. Però el virus que causa COVID-19, conté ADN bicatenari, sinó ARN monocatenari. Com les proves de PCR només poden fer còpies d'ADN, primer hem de convertir l'ARN del virus en ADN.

    2) Quin enzim transforma l'ARN del virus amb ADN?

    L'ARN purificat es barreja amb un enzim anomenat transcriptasa inversa. Aquest enzim converteix l'ARN monocatenari a ADN bicatenari perquè pugui usar-se en la prova de PCR.

    3) Quin tipus de molècules s'uneixen a l'ADN del virus?

    Encebadors: són seccions curtes d'ADN dissenyades per unir-se a parts característiques de l'ADN de virus. A causa d'això, no s'uniran a l'ADN que no és de virus.

    4) Quins tipus de test permeten dir si un pacient ha patit coronavirus i ja se n'ha recuperat?

    Un tipus de prova que pot dir-nos si algú ha tingut el virus anteriorment, és una prova basada en anticossos. El nostre cos produeix anticossos per combatre infeccions. Aquests anticossos romanen en la sang durant algun temps després de la infecció, i les proves poden detectar-los.

    5) Quina funció fa el peròxid d'hidrogen (H2O2 o aigua oxigenada) en els desinfectants de mans?

    Els fabricants afegeixen altres ingredients per diversos motius, com ara el glicerol impedeix que les mans s'assequin. El peròxid d'hidrogen, agregat en petites quantitats, prevé la contaminació bacteriana de l'desinfectant.


    6) Què passa amb les proteïnes en presència d'alcohol?

    Els alcohols són efectius per matar la majoria dels bacteris i virus. Afecten l'estructura de les proteïnes, el que fa que es deformi o "desnaturalitzi". A través d'això, destrueixen les capes externes de virus i bacteris, matant-los i prevenint infeccions.

    7) Els netejadors de mans que no contenen alcohol són efectius?
    Tot i que els netejadors amb alcohol són efectius en la majoria dels casos, hi ha alguns tipus de virus que no poden destruir. Aquests són virus que no tenen la capa externa (coneguda com sobre). El coronavirus és un virus embolicat, de manera que els alcohols són efectius contra ell. Els virus no embolicats, com el norovirus, no són eliminats pels alcohols.

    .
    8) Els netejadors de mans amb alcohol són efectius?

    Els alcohols són efectius per matar la majoria dels bacteris i virus, per tant si serviran contra els virus, a més si els afegeixes clorhexidina augmenta la seva efectivitat.

    9) Quina diferència hi ha entre un virus i un bacteri?

    Un virus és un microorganisme compost de material genètic protegit per un embolcall proteic, que causa diverses malalties introduint-se com paràsit en una cèl·lula per reproduir-se en ella, ja que no pot fer les 3 funcions vitals per si mateix. Per contra un bacteri, sí que és un ésser viu, més concretament una cèl·lula procariota unicel·lular, sense nucli, que es multiplica per divisió cel·lular senzilla o per espores.

    10) Quines diferències hi ha entre els dos tipus? De quin tipus és el coronavirus?
    Els virus que té un embolcall o capa exterior. Aquest embolcall prové de la cèl·lula infectada o de l'hoste, en un procés anomenat "gemmació". Durant el procés de gemmació, les partícules víriques acabades de formar es "s'emboliquen" o cobreixen amb una capa externa formada per una peça petita de la membrana plasmàtica de la cèl·lula. L'embolcall pot complir la funció d'ajudar a un virus a sobreviure i infectar altres cèl·lules, està capa està formada per: proteïna o pot ser una càpsida membrana, lípids, proteïnes, glicoproteïnes.
    El COVID-19 presenta un embolcall, una proteïna, és per això que es recomana l'ús de desinfectants

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt ben treballat! M'agradaria que veiessis l'últim vídeo una altra vegada per acabar d'aclarir les diferències entre un virus embolcallat i un que no ho és per tal de respondre més concretament la última pregunta. Els netejadors amb alcohol són efectius si tenen més d'un 60% d'alcohol.

      Elimina
  2. Mireia Nicolau Retamero

    1) La prova del virus necessita una mostra. Primer, es pren un bastonet cotó, normalment del nas o de la part posterior de la gola. A continuació, es col•loca el bastonet en un contenidor segur i es envia a un laboratori per a una anàlisi posterior. L’anàlisi ha de tenir lloc als pocs dies de la presa de la mostra.

    L’ADN constitueix el nostre material genètic i el d’alguns tipus de virus. Però el virus que causa COVID-19, SARS-CoV-19, no conté ADN de doble cadena, sinó ARN monocatenari.

    2) El virus de l'ARN s'extreu de la mostra. Aleshores, s'ha de purificar de les cèl•lules humanes i dels enzims que podrien interferir amb la prova PCR. Sovint, els laboratoris utilitzen kits fabricats per proveïdors de productes químics específicament amb aquesta finalitat.

    L’ARN purificat es barreja amb un enzim anomenat transcriptasa inversa o retrotranscriptasa (RT). Aquest enzim converteix l'ARN monocatenari en ADN de doble cadena perquè es pugui utilitzar en la prova PCR.

    3) Encebadors: es tracta de seccions curtes d’ADN dissenyades per unir-se a parts característiques del DNA del virus. Per això, no s'uneixen a l'ADN que no és del virus.

    4) Un tipus de prova que ens pot dir si algú ha tingut anteriorment el virus és un test basat en anticossos. El seu cos produeix anticossos per combatre les infeccions. Aquests anticossos romanen a la sang durant algun temps després de la infecció i es poden detectar proves. Actualment, algunes empreses estan treballant en proves d’anticossos per al virus SARS-CoV-2 i és previst que es llancin ràpidament un cop estiguin disponibles.

    5) Alguns desinfectants inclouen agents addicionals actius contra virus o bacteris, com ara clorhexidina o clorur de benzalconi. Aquests ingredients també són claus en els desinfectants no alcohòlics. Ingredients com el glicerol impedeixen que les mans s’assequin. El peròxid d’hidrogen, afegit en petites quantitats, evita la contaminació bacteriana del desinfectant.

    6) Els alcohols són efectius per matar la majoria de bacteris i virus. Afecten l'estructura de les proteïnes, provocant-los un error o "desnaturalització". Amb això destrueixen les closques externes de virus i bacteris, matant-les i prevenint infeccions.


    7) Només en alguns casos. En el cas del coronavirus que és un virus amb embolcall i els alcohols són efectius contra ell, però en el cas de que es tracti d’un virus no desenvolupat, no són efectius.

    8) Són efectius en la majoria dels casos ja que hi ha alguns tipus de virus que no poden destruir. Es tracta de virus que no tenen la capa exterior (coneguda com a sobre/ embolcall).

    9) Els bacteris són uns organismes unicel•lulars diminuts que obtenen els seus nutrients de l'ambient en què viuen.

    Els bacteris també poden causar problemes, com les càries, les infeccions urinàries, les infeccions d'oïda o la faringitis estreptocòccia. Els antibiòtics s'utilitzen per tractar infeccions d'origen bacterià.

    En canvi, els virus són fins i tot més petits que els bacteris. No són ni tan sols cèl•lules completes. Només són material genètic (DNA o RNA) empaquetat dins d'una coberta proteica. Els virus necessiten altres estructures cel•lulars per reproduir-se, el que significa que no poden sobreviure si no és que visquin dins d'un altre organisme (una persona, animal o planta).

    10) Virus amb embolcall:
    - A més de la nucleocàpsida contenen una estructura de línia de membrana externa anomenada embolcall.
    - Els virions amb sobres són sensibles als dissolvents lípids com l’èter i el cloroform.

    Virus sense embolcall:
    - Contenen només la nucleocàpsida i manquen de sobre.
    - Els virions nus no es veuen afectats pels dissolvents lípids.

    El COVID-19 és un virus embolcall i pot ser eliminat per netejadors/desinfectants amb alcohol.

    ResponElimina
  3. Primera Part:

    1) D'on s'agafa la mostra del pacient per fer el test de coronavirus?
    Per realitzar la prova del coronavirus s'agafa una mostra del nas del pacient o de la part posterior de la seva gola.

    2) Quin enzim transforma l'ARN del virus amb ADN?
    L'ARN purificat es mescla amb un enzim anomenat transcriptasa inversa. Equest enzim transforma l'ARN monocatenari a ADN bicatenari perquè pugui utilitzar-se en la prova de PCR.

    3) Quin tipus de molècules s'uneixen a l'ADN del virus?
    L’ADN del virus després s’agrega a un tub d’assaig al qual també se li afegeixen:
    Encebadors: són seccions curtes d'ADN dissenyades per unir-se a parts característiques de l'ADN de virus. A causa d'això, no s'uniran a l'ADN que no és de virus.
    Nucleòtids: aquests són els components bàsics que componen l'ADN.
    Un enzim que construeix l'ADN: això fa còpies de l'ADN.

    4) Quins tipus de test permeten dir si un pacient ha patit coronavirus i ja se n'ha recuperat?
    Per detectar si una persona pateix aquesta malaltia vírica, s'utilitzen les proves PCR. Són una manera bastant fiable de detectar aquest tipus de malalties, d'aquesta manera, s'utilitzen per detectar el COVID-19.

    5) Quina funció fa el peròxid d'hidrogen (H2O2 o aigua oxigenada) en els desinfectants de mans?
    El peròxid d’hidrogen, en poques quantitats, preveu la contaminació bacteriana del desinfectant.

    6) Què passa amb les proteïnes en presència d'alcohol?
    L'Alcohol afecta a l’estructura de les proteïnes, fent que es deformin o es desnaturalitzin. A través d’aquest procés, els destrueixen les capes externes del virus i bacteris, matant-los i prevenint la infecció.

    7) Els netejadors de mans que no contenen alcohol són efectius?
    Si, són efectius pero en certa restricció. Tenen una certa efectivitat contra bacteris i, en canvi, una de limitada contra virus. Amés a més, per actuar són lents, fet que determina que siguin, generalment, bastant menys efectius que els que contenen alcohol.

    8) Els netejadors de mans amb alcohol són efectius?
    Si, com he dit abans aquests desinfectants són efectius, però han de complir certs aspectes. Són més efectius que els que no contenen alcohol. Tot i això, el percentatge d’alcohol perquè siguin efectius ha de ser igual o superior a 60%. Per sota d’aquest percentatge es menys probable que matin els bacteris i virus de les mans. L’efectivitat d’aquests desinfectants augmenta amb el percentatge d’alcohol en volum. Malgrat això, una concentració major al 95% és menys efectiva.

    Ariadna Arévalo Villalobos i Judit Juiz

    ResponElimina
  4. Segona Part:

    9) Quina diferència hi ha entre un virus i un bacteri?
    Per a començar, un virus és un agent infecciós intracel·lular, que pot ser o no un patogen i que té la capacitat d'infectar, de replicar-se i d'adaptar-se, encara que no sempre causa malalties. Aquests necessiten hostes vius per a poder multiplicar-se i sobreviure, ja que manquen de mecanismes propis. Per part seva, els bacteris són organismes procariotes i moltes d'elles solen localitzar-se en certes parts del cos humà, per aquest motiu, podem afirmar que aquestes no sempre causen malalties i que moltes vegades protegeixen a l'organisme contra altres infeccions causades per altres microorganismes. A més, la manera d'infectar dels bacteris i els virus també és diferent. Els bacteris tenen la propietat de créixer i reproduir-se per si mateixes, a diferència del virus, que necessita infectar una cèl·lula, els bacteris, simplement entren en l'organisme, es divideixen i produeixen toxines o colonitzen un teixit, causant la patologia.

    10) Quines diferències hi ha entre els dos tipus? De quin tipus és el coronavirus?
    Non-enveloped viruses, such as coxsackieviruses, rotavirus, or poliovirus, can survive for extended periods on surfaces, while enveloped viruses, including H1N1 and human coronaviruses, remain infectious on surfaces after several days.

    Parlant de virus embolicats i no embolicats, i el primer que ve a la ment és la coberta protectora externa que envolta els virus embolicats. Sovint denominat embolcall lipídic, està absent en els virus no embolicats. Aquí hi ha més ...

    Estructura
    Virus sense embolcall
    Els virus sense embolcall estan envoltats per una capa proteica, comunament coneguda com a càpsida. La càpsida fa el treball d'unir-se a les cèl·lules hoste.
    Virus amb embolcall
    Virus amb embolcall
    ♦ Els virus embolicats també tenen una coberta proteica, però aquesta càpsida està tancada dins d'una membrana lipídica externa. És un embolcall lipídic que permet que el virus s'adhereixi fermament a la seva cèl·lula objectiu.

    Exemples
    Virus sense embolcall
    ♦ L'adenovirus generalment causa infeccions del tracte respiratori superior, però a vegades també se li culpa per gastroenteritis, infeccions del tracte urinari i cistitis. El poliovirus, el rotavirus i el norovirus són altres exemples de virus sense embolcall.
    Virus amb embolcall
    ♦ El virus de la influença que causa símptomes de grip estacional, com a secreció nasal, febre, mal de coll i dolors musculars. El virus de l'herpes simple, el virus de la varicel·la i fins i tot el recent virus de l'Ebola es consideren virus embolicats.

    Ambient
    Virus sense embolcall
    ♦ Mostren excel·lents propietats de resistència a la calor i, a més, poden suportar fàcilment un ambient sec i àcid. De fet, el virus és més poderós i prolifera ràpidament en un ambient àcid. També poden sobreviure en alguns processos de desinfecció. Això essencialment significa que el virus roman actiu i infecciós també en aquestes condicions difícils.
    Virus amb embolcall
    ♦ No poden tolerar temperatures calentes o ambients àcids. A més, també són sensibles a les condicions seques. Això significa que ja no romanen actius en aquestes condicions.

    Supervivència
    Virus sense embolcall
    ♦ Els virus sense embolcall poden suportar fàcilment les dures condicions del tracte gastrointestinal (GI). Per tant, generalment, les infeccions intestinals són causades per aquests virus.
    Virus amb embolcall
    ♦ Els virus embolicats no poden suportar les condicions oposades dins del tracte gastrointestinal. Les sals biliars en el tracte gastrointestinal tendeixen a mostrar una activitat similar al detergent, que pot destruir aquests virus.

    Infeccions
    Virus sense embolcall
    ♦ Els virus sense embolcall generalment no causen infeccions recurrents.
    Virus amb embolcall
    Virus amb embolcall
    ♦ Els virus embolicats són potents per a atacar el sistema immune, ja que poden canviar ràpidament la seva 'proteïna de superfície' per a disfressar-se; per tant, poden causar infeccions recurrents.

    Ariadna Arévalo i Judit Juiz

    ResponElimina
  5. 1. D'on s'agafa la mostra del pacient per fer el test de coronavirus?
    Es pren una mostra, normalment del nas del pacient o de la part posterior de la gola. A continuació, es col·loca la mostra en un contenidor segur i s’envia a un laboratori per a una anàlisi posterior.

    2. Quin enzim transforma l'ARN del virus amb ADN?
    L’ARN purificat es barreja amb un enzim anomenat transcriptasa inversa. Aquest enzim converteix l'ARN monocatenari en ADN de doble cadena perquè es pugui utilitzar en la prova PCR.

    3. Quin tipus de molècules s'uneixen a l'ADN del virus?
    L'ADN obtingut es barreja amb encebadors, uns fragments d'ADN dissenyats per unir-se a zones característiques del genoma del virus. A l'escalfar i refredar repetidament una barreja de l'ADN de virus, els encebadors i un enzim que sintetitza ADN, es produeixen milions de còpies de l'ADN viral.

    4. Quins tipus de test permeten dir si un pacient ha patit coronavirus i ja se n'ha recuperat?
    Un tipus de prova que ens pot dir si algú ha tingut anteriorment el virus és un test basat en anticossos. El seu cos produeix anticossos per combatre les infeccions. Aquests anticossos romanen a la sang durant algun temps després de la infecció i les proves els poden detectar.

    5. Quina funció fa el peròxid d'hidrogen (H2O2 o aigua oxigenada) en els desinfectants de mans?
    El peròxid d’hidrogen, afegit en petites quantitats, evita la contaminació bacteriana del desinfectador.

    6. Què passa amb les proteïnes en presència d'alcohol?
    Els alcohols són efectius per matar la majoria de bacteris i virus. Afecten l'estructura de les proteïnes i fan que es produeixin un error o es desnaturalitzin. Amb això destrueixen les closques externes de virus i bacteris, matant-les i prevenint infeccions.


    7. Els netejadors de mans que no contenen alcohol són efectius?
    Tot i que són efectius en la majoria dels casos, hi ha alguns tipus de virus que no poden destruir. Es tracta de virus que no tenen la capa exterior (coneguda com a sobre). El coronavirus és un virus embolicat, de manera que els alcohols són efectius contra ell. Els virus no embolicats, com ara el norovirus, no són eliminats.

    8. Els netejadors de mans amb alcohol són efectius?
    Els netejadors basats en l’alcohol són molt efectius. No obstant això, el percentatge d'alcohol en volum ha de ser almenys del 60%. Per sota d'aquest, són menys propensos a matar els bacteris i els virus de les mans.
    La potència dels desinflamatoris basats en l'alcohol augmenta amb el percentatge en volum d'alcohol. De manera que els percentatges més alts probablement siguin millors. Tot i això, concentracions molt altes (per sobre del 95%) són menys efectives. Això és perquè les proteïnes no es desnaturalitzen tan fàcilment quan no hi ha aigua al voltant.

    9. Quina diferència hi ha entre un virus i un bacteri?
    Un virus és un agent infecciós que està al límit del que considerem un organisme viu. És una partícula molt més petita que una cèl·lula bacteriana, i consisteix en un petit genoma d'ADN o ARN envoltat per una coberta proteica. Els virus entren en les cèl·lules hoste i segresten els enzims i els materials d'aquestes cèl·lules hoste per produir més còpies de si mateixos.
    En canvi, els bacteris són organismes procariotes i molts solen localitzar-se en certes parts del cos humà, per aquest motiu, podem afirmar que no sempre causen malalties i que moltes vegades protegeixen a l'organisme contra altres infeccions causades per altres microorganismes. A més, la manera d'infectar dels bacteris i els virus és diferent. Els bacteris tenen la propietat de créixer i reproduir-se per si mateixes, a diferència del virus, que necessita infectar una cèl·lula.


    ResponElimina
  6. Júlia Molas
    10. Quines diferències hi ha entre els dos tipus? De quin tipus és el coronavirus?
    Virus sense embolcall: contenen només la nucleocàpsida i manquen de sobre. Els virions nus no es veuen afectats pels dissolvents lípids.
    Virus amb embolcall: contenen la nucleocàpsida i també una estructura de línia de membrana externa anomenada embolcall. Els virions amb sobres són sensibles als dissolvents lípids com l’èter.
    El COVID-19 es tracta d’un virus amb embolcall i per això es recomana l’ús de desinfectants amb alcohol.

    ResponElimina
  7. La pregunta 10 es contesta en base el que diu l'últim vídeo. Hi ha un moment en què compara els dos tipus de virus en dues columnes. Volia que trobéssiu i resumíssiu aquesta informació.
    Merci!

    ResponElimina
  8. Alex
    1) D'on s'agafa la mostra del pacient per fer el test de coronavirus?

    Es pren un hisop, generalment del nas de l'pacient o de la part posterior del seu coll. El hisop es col·loca en un contenidor segur i s'envia a un laboratori per a la seva posterior anàlisi. L'anàlisi s'ha de fer dins d'un marge de dies de la presa de la mostra.

    L'ADN constitueix el nostre material genètic i el d'alguns tipus de virus. Però el virus que causa COVID-19, conté ADN bicatenari, sinó ARN monocatenari. Com les proves de PCR només poden fer còpies d'ADN, primer hem de convertir l'ARN del virus en ADN.

    2) Quin enzim transforma l'ARN del virus amb ADN?

    L'ARN purificat es barreja amb un enzim anomenat transcriptasa inversa. Aquest enzim converteix l'ARN monocatenari a ADN bicatenari perquè pugui usar-se en la prova de PCR.

    3) Quin tipus de molècules s'uneixen a l'ADN del virus?

    Encebadors: són seccions curtes d'ADN dissenyades per unir-se a parts característiques de l'ADN de virus. A causa d'això, no s'uniran a l'ADN que no és de virus.

    4) Quins tipus de test permeten dir si un pacient ha patit coronavirus i ja se n'ha recuperat?

    Un tipus de prova que pot dir-nos si algú ha tingut el virus anteriorment, és una prova basada en anticossos. El nostre cos produeix anticossos per combatre infeccions. Aquests anticossos romanen en la sang durant algun temps després de la infecció, i les proves poden detectar-los.

    5) Quina funció fa el peròxid d'hidrogen (H2O2 o aigua oxigenada) en els desinfectants de mans?

    Els fabricants afegeixen altres ingredients per diversos motius, com ara el glicerol impedeix que les mans s'assequin. El peròxid d'hidrogen, agregat en petites quantitats, prevé la contaminació bacteriana del desinfectant.

    6) Què passa amb les proteïnes en presència d'alcohol?

    Els alcohols són efectius per matar la majoria dels bacteris i virus. Afecten l'estructura de les proteïnes, el que fa que es de formi. A través d'això, destrueixen les capes externes de virus i bacteris, matant-los i prevenint infeccions.

    7) Els netejadors de mans que no contenen alcohol són efectius?

    Tot i que els netejadors amb alcohol són efectius en la majoria dels casos, hi ha alguns tipus de virus que no poden destruir. Aquests són virus que no tenen la capa externa. El coronavirus és un virus embolicat, de manera que els alcohols són efectius contra ell. Els virus no embolicats, com el norovirus, no són eliminats pels alcohols.


    8) Els netejadors de mans amb alcohol són efectius?

    Els alcohols són efectius per matar la majoria dels bacteris i virus, per tant si serviran contra els virus, a més si els afegeixes clorhexidina augmenta la seva efectivitat.

    9) Quina diferència hi ha entre un virus i un bacteri?

    Un virus és un microorganisme compost de material genètic protegit per un embolcall proteic, que causa diverses malalties introduint-se com paràsit en una cèl·lula per reproduir-se en ella, ja que no pot fer les 3 funcions vitals per si mateix. Per contra un bacteri, sí que és un ésser viu, més concretament una cèl·lula procariota unicel·lular, sense nucli, que es multiplica per divisió cel·lular senzilla o per espores.

    2 part

    10) Quines diferències hi ha entre els dos tipus? De quin tipus és el coronavirus?

    Els virus que té un embolcall o capa exterior. Aquest embolcall prové de la cèl·lula infectada o de l'hoste, en un procés anomenat "gemmació". Durant el procés de gemmació, les partícules víriques acabades de formar es "s'emboliquen" o cobreixen amb una capa externa formada per una peça petita de la membrana plasmàtica de la cèl·lula. L'embolcall pot complir la funció d'ajudar a un virus a sobreviure i infectar altres cèl·lules, està capa està formada per: proteïna o pot ser una càpsida membrana, lípids, proteïnes, glicoproteïnes.
    El COVID-19 presenta un embolcall, una proteïna, és per això que es recomana l'ús de desinfectants

    Alex Albarracín

    ResponElimina
  9. 1) D'on s'agafa la mostra del pacient per fer el test de coronavirus?

    Primer, es pren un hisop, generalment del nas del pacient o de la part posterior del seu coll. El hisop es col·loca en un contenidor segur i s'envia a un laboratori per a la seva posterior anàlisi. L'anàlisi s'ha de fer dins d'un marge de dies de la presa de la mostra.

    L'ADN constitueix el nostre material genètic i el d'alguns tipus de virus. Però el virus que causa COVID-19, conté ADN bicatenari, sinó ARN monocatenari. Com les proves de PCR només poden fer còpies d'ADN, primer hem de convertir l'ARN del virus en ADN.

    2) Quin enzim transforma l'ARN del virus amb ADN?

    L'ARN purificat es barreja amb un enzim anomenat transcriptasa inversa. Aquest enzim converteix l'ARN monocatenari a ADN bicatenari perquè pugui usar-se en la prova de PCR.

    3) Quin tipus de molècules s'uneixen a l'ADN del virus?

    Encebadors: són seccions curtes d'ADN dissenyades per unir-se a parts característiques de l'ADN de virus. A causa d'això, no s'uniran a l'ADN que no és de virus.

    4) Quins tipus de test permeten dir si un pacient ha patit coronavirus i ja se n'ha recuperat?

    Un tipus de prova que pot dir-nos si algú ha tingut el virus anteriorment, és una prova basada en anticossos. El nostre cos produeix anticossos per combatre infeccions. Aquests anticossos romanen en la sang durant algun temps després de la infecció, i les proves poden detectar-los.

    5) Quina funció fa el peròxid d'hidrogen (H2O2 o aigua oxigenada) en els desinfectants de mans?

    Els fabricants afegeixen altres ingredients per diversos motius, com ara el glicerol impedeix que les mans s'assequin. El peròxid d'hidrogen, agregat en petites quantitats, prevé la contaminació bacteriana de l'desinfectant.


    6) Què passa amb les proteïnes en presència d'alcohol?

    Els alcohols són efectius per matar la majoria dels bacteris i virus. Afecten l'estructura de les proteïnes, el que fa que es deformi o "desnaturalitzi". A través d'això, destrueixen les capes externes de virus i bacteris, matant-los i prevenint infeccions.

    7) Els netejadors de mans que no contenen alcohol són efectius?
    Tot i que els netejadors amb alcohol són efectius en la majoria dels casos, hi ha alguns tipus de virus que no poden destruir. Aquests són virus que no tenen la capa externa (coneguda com sobre). El coronavirus és un virus embolicat, de manera que els alcohols són efectius contra ell. Els virus no embolicats, com el norovirus, no són eliminats pels alcohols.

    .
    8) Els netejadors de mans amb alcohol són efectius?

    Els alcohols són efectius per matar la majoria dels bacteris i virus, per tant si serviran contra els virus, a més si els afegeixes clorhexidina augmenta la seva efectivitat.

    9) Quina diferència hi ha entre un virus i un bacteri?

    Un virus és un microorganisme compost de material genètic protegit per un embolcall proteic, que causa diverses malalties introduint-se com paràsit en una cèl·lula per reproduir-se en ella, ja que no pot fer les 3 funcions vitals per si mateix. Per contra un bacteri, sí que és un ésser viu, més concretament una cèl·lula procariota unicel·lular, sense nucli, que es multiplica per divisió cel·lular senzilla o per espores.

    10) Quines diferències hi ha entre els dos tipus? De quin tipus és el coronavirus?
    Els virus que té un embolcall o capa exterior. Aquest embolcall prové de la cèl·lula infectada o de l'hoste, en un procés anomenat "gemmació". Durant el procés de gemmació, les partícules víriques acabades de formar es "s'emboliquen" o cobreixen amb una capa externa formada per una peça petita de la membrana plasmàtica de la cèl·lula. L'embolcall pot complir la funció d'ajudar a un virus a sobreviure i infectar altres cèl·lules, està capa està formada per: proteïna o pot ser una càpsida membrana, lípids, proteïnes, glicoproteïnes.
    El COVID-19 presenta un embolcall, una proteïna, és per això que es recomana l'ús de desinfectants

    Laura Aragay

    ResponElimina
  10. 1) El test és conegut com a "Test PCR", que significa "polymerase chain reaction": "Reacció en cadena de la polimerasa" en català. Primer, es pren la mostra amb un hisop, normalment del nas o de la part posterior de la gola. A continuació, es col·loca el cotó en un contenidor segur per tal que la mostra no es contamini i s'envia a un laboratori per fer l'anàlisi. És necessari que l'anàlisi es faci dies després del primer pas.

    2) Un enzim anomenat transcriptasa inversa.

    3) Encebadors: són seccions curtes d’ADN fetes per unir-se a parts específiques del virus de l’ADN. Per això, no s'uneixen a l'ADN que no és del virus.
    Nucleòtids: Són els blocs que constitueixen l'ADN.
    Un enzim constructor d’ADN: això fa còpies de l’ADN.

    4) Un test basat en anticossos. El nostre cos produeix anticossos per combatre les infeccions que agafem. Aquests anticossos queden a la sang durant un temps després de la infecció, això fa possible la seva detecció amb aquestes proves.

    5) El peròxid d’hidrogen, afegit en petites quantitats, evita la contaminació bacteriana del desinfectant.

    6)Els alcohols són efectius per matar la majoria de bacteris i virus. Aquests afecten l'estructura de les proteïnes, provocant errors o una "desnaturalització". Amb això destrueixen les closques externes de virus i bacteris, matant-les i prevenint infeccions.

    7) Els desinfectants no alcohòlics solen ser menys efectius que els alcohòlics. La CDC afirma que el clorur de benzalconi no és tan efectiu contra el coronavirus com els alcohols.

    8) Els desinfectants basats en l’alcohol són més efectius que els que no tenen. Encara que el percentatge d'alcohol ha de ser almenys del 60%. Per sota d'aquest, són menys propensos a matar els bacteris i els virus de les mans.
    La potència dels desinfectants basats en l’alcohol augmenta amb el percentatge d’alcohol. De manera que els percentatges més alts normalment són millors. Tot i això, concentracions molt altes (per sobre del 95%) són menys efectives. Això és perquè les proteïnes necessiten aigua al voltant per desnaturalitzar-se.

    9) Virus:
    Acel·lulars.
    Més petits que les bactèries.
    Necessiten estructures cel·lulars per viure.
    Muta per adaptar-se.
    Es tracta amb antivirals.
    Es poden prevenir amb vacunes.
    Bacteria:
    Unicel·lulars.
    Hi han bacteris beneficiosos.
    Tenen la capacitat de reproduir-se independentment.
    Sobreviuen a altes temperatures i llargs periodes fora d’altres organismes.
    Es tracta amb antibiòtics.
    No sempre es pot prevenir amb vacunes.

    10) Hi han dos tipus de virus: amb embolcall i sense embolcall.

    Característiques dels virus amb embolcall:
    Components: membrana, lipis, proteïnes i glicoproteïnes.
    Propietats:
    Fràgil davant d’àcids, detergents, dessecacions i calor.
    Modifica la membrana cel·lular durant la replicació.
    Es alliberar per gemmació i lisi cel·lular.

    Característiques dels virus amb embolcall:
    Components: proteïna.
    Propietats:
    Estable davant temperatures, àcids, proteases, detergents i dessecacions.
    Es alliberar per lisi cel·lular.


    ResponElimina
  11. 1) El test és conegut com a "Test PCR", que significa "polymerase chain reaction": "Reacció en cadena de la polimerasa" en català. Primer, es pren la mostra amb un hisop, normalment del nas o de la part posterior de la gola. A continuació, es col·loca el cotó en un contenidor segur per tal que la mostra no es contamini i s'envia a un laboratori per fer l'anàlisi. És necessari que l'anàlisi es faci dies després del primer pas.

    2) Un enzim anomenat transcriptasa inversa.

    3)
    - Encebadors: són seccions curtes d’ADN fetes per unir-se a parts específiques del virus de l’ADN. Per això, no s'uneixen a l'ADN que no és del virus.
    - Nucleòtids: Són els blocs que constitueixen l'ADN.
    - Un enzim constructor d’ADN: això fa còpies de l’ADN.

    4) Un test basat en anticossos. El nostre cos produeix anticossos per combatre les infeccions que agafem. Aquests anticossos queden a la sang durant un temps després de la infecció, això fa possible la seva detecció amb aquestes proves.

    5) El peròxid d’hidrogen, afegit en petites quantitats, evita la contaminació bacteriana del desinfectant.

    6)Els alcohols són efectius per matar la majoria de bacteris i virus. Aquests afecten l'estructura de les proteïnes, provocant errors o una "desnaturalització". Amb això destrueixen les closques externes de virus i bacteris, matant-les i prevenint infeccions.

    7) Els desinfectants no alcohòlics solen ser menys efectius que els alcohòlics. La CDC afirma que el clorur de benzalconi no és tan efectiu contra el coronavirus com els alcohols.

    8) Els desinfectants basats en l’alcohol són més efectius que els que no tenen. Encara que el percentatge d'alcohol ha de ser almenys del 60%. Per sota d'aquest, són menys propensos a matar els bacteris i els virus de les mans.
    La potència dels desinfectants basats en l’alcohol augmenta amb el percentatge d’alcohol. De manera que els percentatges més alts normalment són millors. Tot i això, concentracions molt altes (per sobre del 95%) són menys efectives. Això és perquè les proteïnes necessiten aigua al voltant per desnaturalitzar-se.

    9) Virus:
    - Acel·lulars.
    - Més petits que les bactèries.
    - Necessiten estructures cel·lulars per viure.
    - Muta per adaptar-se.
    - Es tracta amb antivirals.
    - Es poden prevenir amb vacunes.
    Bacteria:
    - Unicel·lulars.
    - Hi han bacteris beneficiosos.
    - Tenen la capacitat de reproduir-se independentment.
    - Sobreviuen a altes temperatures i llargs periodes fora d’altres organismes.
    - Es tracta amb antibiòtics.
    - No sempre es pot prevenir amb vacunes.

    10) Hi han dos tipus de virus: amb embolcall i sense embolcall.

    · Característiques dels virus amb embolcall:
    · Components: membrana, lipis, proteïnes i glicoproteïnes.
    · Propietats:
    - Fràgil davant d’àcids, detergents, dessecacions i calor.
    - Modifica la membrana cel·lular durant la replicació.
    - S'alliberen per gemmació i lisi cel·lular.

    Característiques dels virus amb embolcall:
    · Components: proteïna.
    · Propietats:
    - Estable davant temperatures, àcids, proteases, detergents i dessecacions.
    - S'alliberen lisi cel·lular.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada